Dış ortamdan yayılan akustik enerjinin kulak aracılığı ile işitme sinirine, oradan da beynin algılama merkezine iletilmesi esasına dayanır.

İşitmeyi sağlayan organlar veya yollarda meydana gelen sorunlar neticesinde, dış ortamdaki seslerin algılanmamasına denir.

İşitme kaybına bağlı olarak kişilerde meydana gelen, işitsel yoksunluğu gidermek amacıyla kullanılan, dış ortamlardan sesi alarak belirli oranlarda sesi filtreleyip yükseltme amacı ile kullanılan işitme aparatıdır.

Genellikle sesleri duyamama, konuşulanları duyup anlayamama ve yüksek sesli konuşma şikâyetleri ile baş göstermektedir.

Herhangi bir dış ses uyaranı yokluğunda, sesin algılanış biçimiyle karakterize ton veya gürültü şeklinde meydana gelen yaygın bir işitme sorunudur.

İşitme cihazları ile kombine olarak geliştirilen Frekans İzolasyon Sistemi ile tinnitus terapi edilmektedir. Bunun yanında Tinnitus Retraning Terapi, Tinnitus Activites Terapisi gibi seçeneklerde bulunmaktadır.

İlaç veya cerrahi yöntemlerle tedavisi olmayan işitme kayıplarında işitme cihazı ile tedavi sağlanmaktadır.

İşitme kaybı seviyeniz sabit kalabilir veya zamanla ilerleyebilir.

Ülkemizde Ulusal Yeni Doğan İşitme taraması kapsamında bütün yeni doğan bebeklere işitme tarama testleri yapılmaktadır. Bebeğinizde olası bir işitme kaybı şüphenizde KBB hekimi yönlendirmesi ile odyoloji birimleri tarafından ABR, Davranış Gözlem odyometrisi, Otoakustik emisyon testleri ile işitmesi değerlendirilmesi yapılabilmektedir.

Bu süre kişilerde değişkenlikler göstermekle birlikte ortalama 5 ile 12 hafta arasında değişmektedir.

Koruma bandı açılmış olan piller, pil numaraları ve enerji sarfiyatlarına bağlı olarak 5 ile 25 gün arasında pil ömrü olmaktadır.

SGK ödemeleri belirli sınıflandırmalara göre yapmaktadır. SGK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emekçililerine brüt 1012,5 TL ödeme yapmaktadır. Yaşlılık maaşı alan, herhangi bir işte sigortalı olarak çalışan bireylere (18 yaş üzeri) 810 TL ödeme yapmaktadır. 

18 Yaş altı bireylerde ise çift cihaz olarak kurum ödeme yapmaktadır. Her bir cihaz için brüt olarak aşağıdaki şekilde ödeme yapmaktadır;

                               Çalışan                                Emekli

0-4 yaş:               1458 TL                              1822,5 TL

5-12 yaş:              1296 TL                               1620 TL

13-18 yaş:            1215 TL                                1518,75 TL

SGK işitme cihazı ödemesini aşağıdaki şartların yerine getirilmesi halinde yapmaktadır. Bunlar:

-SGK’lı olmak,

-Üniversite ve Vakıf Hastaneleri, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet ve eğitim araştırma hastanelerinden işitme cihazı sağlık kurulu raporunu almak ve başvuru tarihi ile arasında en fazla iki ay süresi bulunmak,

– İşitme cihazı kullanım reçetesi (Başvuru tarihi ile arasında 10 iş günü olacak şekilde)

-Son 6 aya ait işitme testi

-SGK ile anlaşmalı işitme cihazları satış ve uygulama merkezlerinden işitme cihazı almak,

-SGK her kulak için beş yılda bir işitme cihazı ödemesi yaptığı için beş yılını doldurmuş olmak,

-18 yaşından büyükler için tek kulağa ödeme yapmaktadır ancak altı ay sonra rapor alınması halinde diğer kulak için de ayrıca ödeme yapmaktadır.