Tinnitus, tanımı üzerinde ittifak bulunmayan, istem dışı duyulan bir sestir. Alman bir akademisyenin tanımıyla “Bin neden bir sonuç” şeklinde açıklanabilir. Başka bir tanımda ise, “Akustik bir halüsinasyondur; bünyenin üretmiş olduğu bir refleks olup yapısı itibariyle uğultu veya ses şeklinde ortaya çıkar.” (Ağaç, Mehmet Emin)

Yazılı kaynaklara bakıldığında; kulak çınlaması rahatsızlığı, 5 bin yıldan beri insanları meşgul ve huzursuz etmektedir. Farklı nedenlere bağlı olarak sorun giderek yaygınlaşmaktadır. Çınlamanın tanımı, kaynağı ve sonuçları üzerinde binlerce araştırma yapılmış, tezler yazılmış, istatistikler geliştirilmiştir. Günümüzde yaklaşık her 6 insandan 1’ini huzursuz eden bir yakınma olarak tespit edilmektedir. Genel olarak, sonucu belli olup, kaynağı belli olmayan bir ses veya uğultu şeklinde ifade edilmektedir.

Çınlaması olan bin kişiyi karşınıza alıp, çınlamanın tanımlamasını istediğinizde bin farklı betimleme; dolayısıyla da bin farklı çınlama çeşidi ile karşı karşıya kalacaksınız demektir.  Her bireyin çınlaması diğerine benzemediği gibi, her bireyin çınlamadan etkilenmesi de diğerine benzemez. Örneğin, çınlamayı bazı insanlar uğultu şeklinde, bazıları ıslık şeklinde işittiklerini söylerler.

  • Tedavi/ terapi uygulanmayan Tinnitus zamanla şiddetini artırabilir.
  • Yaşam kalitesini ve verimliliği önemli ölçüde düşürebilir.
  • Uykusuzluğa yol açabilir.
  • Stres, depresyon ve tedirginlik gibi sonuçlara neden olabilir.
  • Odaklanma sorunu yaşam kalitesini düşürebilir.

TRT uygulamasında müzik, doğa sesleri, okyanus sesleri gibi farklı sesler uygulanabilir.

TRT terapi eğer işitme cihazı ile yapılacaksa, işitme cihazı tarafından oluşturulan gürültü, Tinnitus sesini  cihaz tarafından oluşturulan ses ile bastırmak için kullanılır. Tinnitus ile karışır ve zamanla Tinnitusu zayıflatır.

İşitme cihazı tarafından oluşturulan ses/gürültü, frekansı ve ses şiddeti ayarlanabilir/müdahale edilebilir şekilde hazırlanır.

İşitme cihazı tarafından oluşturulan arka plan sesi, Tinnitus sesinin daha az fark edilmesini sağlar ve çınlama önemsiz ses olarak beyne öğretilir. Arka plana itilen bu çınlama sesi zamanla önemini yitirerek yavaş yavaş silinmiş olur. Normalde beyin tarafından algılanan seslerin öncelik sırası, önemli ve yeni sesler şeklinde, otomatik olarak sınıflandırılır. Odaklanmayı azaltmak için cihaz tarafından üretilen ek sesin uygulaması farklı şekillerde tecrübe edilebilir.

Tinnitusu zayıflatmak için birçok teknik geliştirilmiştir. Odyologlar/Duyma Akustikerleri kişiye uygun bir teknik seçerek Tinnitus etkisini azaltmaya yönelik programlar uygularlar.

Çınlama stresini azaltmak amacıyla geliştirilen metotlar kişiye göre uygulanır. 

İstem dışı oluşan Tinnitus, kulakta ses olarak işitilir. Gerçekte var olmayan ancak işitilen bir ses olduğu için rahatsız edici bulunur ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Ses kaynağına göre de kulakta işitilen ses çeşidi değişir.

Earnet T-FIS algoritmaları, istem dışı oluşan Tinnitusu başarılı bir şekilde sakinleştirip yönetebilmektedir.Bu terapi sistemimizde, işitme cihazı tarafından üretilen ses Tinnitusa eşlik eder. Amaç Tinnitusu zayıflatmak, onu bloke etmektir. Bu ses, Tinnitus sesiyle karışarak yeni bir ses üretir. Üretilen bu yeni ses, mevcut olan Tinnitusu zamanla zayıflatır ve süreç içinde yok eder.

İşitme sanayiinde ilk defa Earnet tarafından geliştirilen T-FIS başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Klinik ispatlı T-FIS on binlerce insanın Tinnitus tedirginliğini gidermiş ve onları mutlu bir yaşama kavuşturmuştur.

Çınlama diye tabir ettiğimiz istenmeyen sesler kişinin hayatına karışıp onu tedirgin ederse, bireyin yaşam kalitesi ve verimliliği düşer, mutsuz olur.

Günümüzde yüksek ve modern teknolojiye rağmen  hâlâ bir çok hastalık tedavi edilemiyor. Ancak hastalık olmadığı halde, birçok hastalıktan daha etkili olan, daha fazla acı veren ve tedirgin eden Tinnitus sorununa, T-FIS ile artık çok rahatlatıcı çözümler sunmak mümkündür.

 2007 yılından beri aktif olarak tatbik ettiğimiz benzersiz T-FIS teknolojisi, on binlerce insanın Tinnitus probleminin sakinleşmesine veya tamamen yok olmasına yardımcı oluyor.

Siz de çınlama problemi yaşıyorsanız, yaşam kalitenizden ve huzurdan vazgeçmek yerine, T-FIS barındıran kombi cihazları kullanarak sakin ve huzurlu günlerinize yeniden kavuşabilirsiniz. 

İşitme cihazıyla yapılan terapi dünyada en yaygın uygulanan metotlardan biridir. Ear-Technic, sorunun çözümüne yönelik çok değerli adımlar attı ve işitme sanayiinde dijital algoritmaları kullanarak işitme/çınlama sorunlu bireyler için rahat uygulanabilir cihazlar üretti.

Günümüzde kombi olarak adlandırılan bu cihazlar, hem işitme kaybını telafi edebiliyor hem de çınlama sorunu yaşayanlar için Tinnitus terapi olanağını sunuyor.

İstem dışı ses kaynaklarımıza sonradan katılan Tinnitus gibi bir ses, sakince devam etmekte olan dünyamızı kaosa dönüştürebilir. İnsanlar huzur aradıklarında genelde sakin bir alan isterler. Çevrenin hafif seslerinden haz alırlar. Çünkü hafif ve yumuşak ses tonları bizleri dinlendirir, huzur verir. Örneğin; bahçede otururken hafif kuş sesleri, yere çarpan rüzgâr esintisinin sesi iç huzurumuzu artırır. Çok hafif tonda dinlenilen bir müzik parçası ruhumuzu zamanın ötesine taşıyabilir. Tinnitus problemi yaşayanlar için, ne yazık ki sakin alan, huzur alanı olmaktan çıkıp kaos ve stres alanı haline gelir. Bizi mutlu eden ses kaynaklarımızla aramıza, strese neden olan bir ses perdesi girer. Bu kaotik yapıyı değiştirmek ve kişinin avantajına düzenlemek için, işitme cihazıyla “sese karşı ses” terapisi uygulanır.

İşitme cihazıyla yapılan terapinin temel amacı; istem dışı oluşan sesi sakinleştirmek, ruhu dinlendirmek, iç huzura kavuşturmak, stres yaşamadan mutluluğu elde etmektir.

  • Yapılan bilimsel çalışmalar, işitme kaybının Tinnitusun oluşumunda en önemli etkenler arasında olduğunu kanıtlamıştır.
  • İşitme kaybının telafisiyle, Tinnitus sorununun asgariye düşeceği  belirtilmiştir.
  • Tinnitus terapisinde uygulanan yaygın terapiler arasında, İşitme cihazıyla yapılan terapinin en yüksek başarıyı sağladığı gözlemlenmiştir.

“T-FIS klinik ispatlı, yüksek avantaj ve başarı odaklı bir terapi metodudur”

İstem dışı oluşan rahatsız edici Tinnitus sesini odak noktasından uzaklaştırmak için birçok terapi metodu denendi. Ancak hiçbir metot ses terapisi kadar başarılı olamadı. Çünkü işitilen istem dışı sesi susturabilen tek güç yine sestir.

Gece-gündüz demeden, günün her vaktinde sürekli oluşan bu rahatsızlık verici ses, işitme cihazı teknolojisi ile şükürler olsun ki artık susturulabiliyor. Konuyla ilgili uygun bir örnek vermek gerekirse: Gece karanlıkta gökyüzü berraklaştıkça yıldızların belirginliği artar, kutup yıldızı çok rahat görülebilir. Gece sona erip gündüz olduğunda, yıldızlar halen var olmasına rağmen gün ışığından dolayı fark edilmezler. Geceleyin parlak beyaz görünen yıldızın parlaklığı, gündüz daha güçlü olan güneş ışığı ile perdelenir.

T-FIS ile Tinnitusu zayıflatma yöntemini buna benzetebiliriz. Amaç, istem dışı Tinnitus sesini, işitme cihazının üretmiş olduğu ses ile izole etmek olarak özetlenebilir. Bu sistemde, istem dışı Tinnitus seslerinin berraklığı azaltılmakta ve bu sesler, özel olarak/maksada binaen üretilen başka bir ses ile perdelenmekte ve izole edilmektedir.

Earnet T-FIS, frekans bazlı çalışarak,  istem dışı sesleri yakalayıp izole etmekte ve  etkisizleştirmektedir.

Earnet işitme cihazlarıyla uygulanan bir ses terapi sistemidir. T-FIS uygulamasının  basit ve farklı uygulama şekilleri bulunmaktadır. Sektörde, dijital sisteme uyarlanan ve klinik ispatı olan öncü bir metottur.  İşitme kaybına tinnitusun eşlik etmesi ile, sadece Tinnitus rahatsızlığının bulunması durumları arasında bazı farklar vardır ve bu uyarlamadaki farklılıkların da temel nedenidir.

Uyarlama sürecinin uygulanması  gayet basit olup, kullanıcı aradaki farkı süreç içinde hissetmektedir.Rahatsızlığa dair istisnaî bir durum olmadıkça, Tinnitusun tespitini 15 dakika gibi kısa bir süre içinde, özel geliştirdiğimiz programla gerçekleştirebilmekteyiz.

Genel sonuç ise şudur: Tinnitus bazen bir frekansta, bazen birden fazla frekansta gerçekleştiği gibi, bazen de tespit edilemeyecek kadar karmaşık olabilir.

TRT nedir?

İngilizce ‘Tinnitus Retraining Therapy’ olarak ifade edilen uygulamanın ilk harflerinden oluşan bir tanımlamadır. Yapılan ses  terapisi ile yeniden seslere alıştırma terapisidir. İstem dışı sesi unutarak, beynin yeniden huzura kavuşma yolculuğu şeklinde açıklanabilir.

TRT terapisi, Tinnitusu etkisizleştirmek için sektörde en yaygın kullanılan bir ses terapi yöntemidir.

Ses terapisi (TRT ) neyi hedefler?

TRT uygulamasında, algılanan Tinnitusun zayıflatılması ve işitme alışkanlıklarının değişmesi hedeflenir. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için işitme cihazına ihtiyaç duyulur. 

Earnet, TRT’de kullanılmak üzere ve  kalıcı rahatlama sağlamak amacıyla, farklı ürünlerle benzersiz çözümler sunmaktadır. Geniş ürün portföyü barındıran Earnet, kişisel ihtiyaçlara göre farklı terapilerin uygulanmasına olanak tanır.

Kullanıcılarımızdan edindiğimiz deneyim ile duyma/akustik teknolojimizi sürekli geliştiriyor ve kullanıcılarımıza maksimum fayda sağlayan algoritmaları üretmeye devam ediyoruz. Yaşam standardı yükselip yaygınlaştıkça, kullanıcıların da ihtiyaçları farklılaşıyor, doğal olarak de beklentileri artıyor.

Çınlama sorunu yaşayan bireylerin beklentilerine uygun, rahat uyarlanabilen yeni çip teknolojisi “Ear–Technic  Clarity Teknoloji Platformu’’ ile kullanıcılar, daha mutlu ve huzurlu bir ortama doğru yol alıyorlar.

Sınırı olmayan işitmeyi mümkün kılmak, mükemmel performans sunmak, konuşma anlaşılırlığını artırmak ve memnuniyet duyulan bir ses kalitesini oluşturmak, artık Clarity Teknoloji Platformu ile olanaklı hale geldi. Yeni nesil Ear–Technic  Clarity Teknoloji Platformu ile işitme sistemlerimiz daha akıllı olup, konuşma ve algılama üzerindeki çevre etkisini önemli ölçüde azaltıyor.

Clarity Platformunda geniş ve zengin ürün çeşidi bulunmaktadır. Standart algoritmalar arasında, konuşmayı tanıma, ortam analiz hafızası, geniş frekans, yüksek gelişmiş Adaptif feedback kesiciler, Tinnitus terapi gibi özellikler tüm ürünlerin ortak özellikleridir. Ürün çeşitlerini ve ayrıcalıklarını gelecek sayfalarda inceleyebilirsiniz.